Är bambu framtidens material för underkläder?

Bär du strumpor i bomull, ekologisk bomull eller återvunnen bomull? Bomullsstrumpor är utan tvekan mjuka och bekväma att bära. Det finns dock ett mycket grönare och mer hållbart material på marknaden än bomull – nämligen bambu!

Till skillnad från andra typer av underkläder har bambu-underkläder många unika egenskaper. Vi tar en titt på några av de viktigaste som kan få dig att vilja byta till bambukalsonger omedelbart bums!

Bambu är en miljövänlig planta

Bambu är en snabbväxt planta som inte behöver någon särskild skötsel eller energi under årets gång. Den växer extremt snabbt, behöver mindre vatten för att växa och är mycket motståndskraftig mot torka.

Bambu absorberar växthusgaser och producerar upp till 35 % mer syre än samma yta av träd. För att odla bambu behöver jorden inte förändras på något sätt. Markens ekosystem bevaras på så sätt. Bambu binder också kväve, vilket minskar vattenföroreningar och jorderosion.

Det här är ett relativt nytt material som textil. Det var forskare på universitet i Beijing som upptäckte att man kunde använda bambu för att bland annat tillverka underkläder. Vill du köpa olika slags textilier av bambu i Sverige kan du hitta det hos Gus Textil.

Inget behov av kemikalier för att odla

Intressant nog förhindrar bambu tillväxten av exempelvis ogräs, runt omkring den, vilket är anledningen till att den inte kräver användning av herbicider och växtskyddsmedel. Bambun är också extremt motståndskraftig mot ett stort antal skadedjur och sjukdomar.

Utan behovet av bekämpningsmedel får vi många fina fördelar. Detta gäller särskilt när de odlas i polykulturer. Och ännu bättre blir det när bambun ska användas för att få fram fibrer till tyger. När bambu odlas för fiberproduktion behöver den inte ens gödslas!

Det här kan vara ett fint uppslag till en rolig tipspromenad till fest där ni fokuserar frågorna till ämnet kläder och mode.

Bambu har antibakteriella egenskaper

Avsaknaden av bekämpningsmedel beror också på att bambu innehåller en naturlig antimikrobiell förening som kallas “Bamboo Kun”. Den avvärjer skadedjur och skyddar växterna mot svampsjukdomar.

Det är just dessa egenskaper som också kännetecknar bambusstrumpor av bambufiber. De förhindrar tillväxt av svamp och bakterier och håller dina fötter friska. Bambusstrumpor är också det perfekta valet för allergiker.

bambustrumpor

Känns mjukare på huden än vanligt tyg

Hur skiljer sig egentligen bambu från bomull? Bambukläder, inklusive strumpor, kan absorbera fyra gånger mer vätska än bomull. Bambu transporterar bort vätska från huden mycket snabbare, vilket förhindrar lukt.

Bambussockor har också värmereglerande egenskaper som liknar silke. De håller fötterna varma på vintern och svala på sommaren. Dessutom känns fibrerna mycket mjukare och samlar inte på sig ludd.

Lättskött är nyckeln till framtiden

Bambussockor behöver inte mycket vård. Du kan tvätta dem för hand eller i tvättmaskinen. Innan du tvättar dem för första gången bör du dock kontrollera skötselsymbolerna på etiketterna för att vara säker.

Njut av bekvämligheten och hållbarheten hos bambusstrumpor. Du behöver inte oroa dig för att de får hål efter upprepad användning. Dessutom är dina fötter fräscha och rena hela dagen. Vi kan gott påstå att den lätta skötseln är nyckeln till framtidens strumpor och underkläder då folk lär vilja ha kläder som är lika smidiga som allt annat i tillvaron.