Alla kan snickra mera!

Många har en hemlig passion för att snickra. Den förblir hemlig då det redan i träslöjden var solklart att händerna inte riktigt kunde producera vackra föremål av trä och metall. Men bara för att alla inte har en framtid som professionella snickare betyder det inte att snickeriet bör läggas på hyllan som en hemlig dröm i en dammig ask.

Nej, alla kan snickra mera och borde kanske göra det. Precis som att du väljer en 2 års present som i grund och botten är att bygga och snickra så kan du unna dig själv samma glädje som vuxen. Du kan köpa byggsatser, renovera på egen hand och upptäcka glädjen i att skapa saker av sådant som finns omkring dig i naturen.

snickra lekplats

Snickra färdiga set

Om du tycker om att sätta ihop saker och inte riktigt är klar med klossar och pussel från barndomen är möbelföretag som IKEA säkert favoriter för dig. Där får du snickra ihop möbler på ett sätt som får det att kännas som att det är du som gjort dem själv.

Du kan också köpa hobby-set och snickra saker som enbart är till för att bli fina att se på. Det finns till exempel 3D-pussel av trä som kan stimulera behovet av att sätta ihop saker och skapa. Ta en titt på hobbysatser och liknande för att se vad som skulle kunna passa dig.

Slöjden är så viktig för oss

Det är egentligen konstigt att slöjden har en så låg status. Idag är ju slöjdundervisningen elevcentrerad hellre än produktcentrerad. Man försöker hjälpa varje elev till självutveckling. Denna självutveckling kan fortsätta i egen regi med slöjdprojekt.

Fundera lite på vad du tycker om att göra. Om det är att sandpappra kanske du skulle ge dig på lite shabby chic. Shabby chic innebär att du får föremål att se romantiska och lite äldre ut. Du kan ta din nuvarande spegel med ram. Sandpappra den och måla sedan ett lager vit färg. Det ger en helt ny look som du har åstadkommit på egen hand.

snickra instrument
Kanske är det dags att snickra ihop ett eget instrument…

Snickra med naturmaterial

Du kan också ge dig ut på promenad och leta upp lite material. Plocka med dig grenar, kottar och annat som du sedan kan bygga med. Låt fantasin flöda och snickra ihop en hylla med hjälp av grenar. Eller skapa en pennhållare med hjälp av en gigantisk kotte som du målar och gör hål i.

När du tar med dig saker från skogen behöver du inte ha någon särskild plan. Då du lägger upp dem på bordet så inser du vad du skulle kunna göra med dem. Det blir kanske en tur till hobbybutiken för att kunna snickra ordentligt men lusten har väckts och din personliga utveckling fortgår!

Ta hand om dig själv!

Precis som att du spelar musik som du blir glad av eller har hund för att leva längre så kan du introducera snickrandet som ett sätt att öka din livskvalitet. Det är inte svårt och det kräver inte en verkstad. Alla kan snickra mera vid köksbordet eller på golvet i hallen!