Ett lyckat val är mellan två jämlikar

Låt oss säga att du har två äpplen på bordet. Ett är ruttet och ett är färskt och fint. Nu ska du välja. Vad blir det? Dum fråga tänker du.

Men nu tar vi istället att du står framför en god bit kaka. Du kan äta den och njuta av smaken eller låta bli och hålla din diet. Valet står mellan god smak och att fortsätta gå ner i vikt.

Om att äta kakan är samma sak som ett ruttet äpple för dig är det inte ett jämnt val. Även om du tycker att kakan är god kommer du inte att känna dig nöjd med ditt val. I bakhuvudet har du meningen som säger att du nu fettar på dig igen.

Om du tvärtom inte äter kakan och fortsätter att hålla din diet är det heller inte utan det ruttna äpplet. Här har du meningen i huvudet som säger att det är bra trist att inte kunna äta den där kakan som är så god.

Vad du än väljer blir det alltså med en trist eftersmak (oavsett hur god kakan är!)

Hur ska det bli ett jämnt val utan ruttna äpplen i tankarna?

För att kunna välja mellan två saker på ett lyckat sätt måste de vara jämlikar. De måste vara två äpplen som är likvärdiga.

Hur kan du få kakan och dieten att vara två likvärdiga val?

Du får helt enkelt jobba med att ändra din mening om kakan. När du känner lika starkt och accepterar att det är underbart att äta en god kaka som du känner för att gå ner i vikt blir det ett äkta val.

Då kommer du inte att känna dig besviken om du åt eller inte åt den där kakan.

Det här kräver förstås en hel del arbete. Du måste ändra hur du tänker men det är möjligt. Och saken är den att om du inte gör det är risken för att din diet inte lyckas mycket stor. Du kommer nämligen fortsätta gå med tanken om att du ändå har ett lite ruttet äpple och går miste om något. Då dröjer det inte länge innan du alltid väljer att äta den där kakan ändå. Fast med dåligt samvete eftersom du fortsatt vill gå ner i vikt…